Videosnuttar som gjorts inom Outdoor leader-projektet ger glimtar av friluftsleder där man kan fotvandra, springa, paddla, cykla eller ta sig fram hinderfritt och avspänt i den finska naturen.
Finländska Leadergrupperna som deltar i det internationella Outdoor Leaderprogrammet har publicerat videofilmer från de intressantaste utfärdsmålen inom sina respekrive områden. Via filmerna kan man se till exempel i Kuhankuono, Harjureitti (”Åsleden”), Tammireitit (”Eklederna”), Sammallahdenmäki, Pinkjärvis och Vähäjärvis frisbeegolfbana eller hur naturstigarna ter sig vid Masugnsträsket, Senatsberget, Vähä-Tulejärvi, Lautatarha eller Vaskio.
Det har också klippts ihop en sammanställning av filmerna från alla olika områden. De lokala filmerna publiceras på lördagen både på Haloo maaseutus sidor och i Leadergruppernas egna kanaler.
Fixa lederna med hjälp av projektet!
Outdoor Leader är ett projekt som är gemensamt för nio Leadergrupper, avsett att inspirera lokala grupper att utveckla vandringsleder och friluftsområden. Att turista i närområdet och att röra sig i naturen har blivit allt mera populärt, men coronavirusets ankomst medförde att besökarantalet på de mest kända rutterna ökade explosionsartat.
– På Skärgårdens Ringväg och i Kuhankuono har det tidvis varit rusning, säger Jouko Parviainen som är projektchef för Outdoor Leader.
Projektet börjar inte självt röja några stigar. Meningen är i stället att sammanföra aktörer i branschen. Många saker löper bättre då nätverken är i skick.
– Alla områden har sina egna aktörer, särdrag och utmaningar. Bland deltagarna finns byaföreningar, scouter, turismföretagare och andra. Alla har nytta av nätverket då det väl har skapats. Våra kurser har sammanfört människor med färska ideer med folk som varit i branschen i årtionden. Då man har fått en bra idé är det mycket lättare att förverkliga den om någon kan berätta om sina egna erfarenheter och hjälpa andra att hitta rätt, förklarar Parviainen.
Internationellt samarbete öppnade ögonen för det unika
Fem grupper från Egentliga Finland, en från Satakunta, en från Syd-Österbotten och två från Sverige är med i Outdoor Leaderprojektet. Projektarbetsgruppen hann göra ett studiebesök i Sverige innan coronan kom. Rauni Halonen som är projektansvarig inom Leader Pyhäjärviseutu (Pyhäjärvitrakten) är mycket nöjd med resan.
– Ibland måste man åka längre bort för att förstå att man också själv har ett riktigt fint objekt. Det var roligt att se det svenska sättet att göra saker. Där var de verkligt stolta redan för en tre kilometers led och marknadsförde den stort. Vi har 30 kilometer likadana leder och ändå säger man ibland att vi har nu bara en sån här liten led, skrattar Halonen.
Jouko Parviainen beundrar också den svenska marknadsföringen.
– De hade ett projekt som heter Edible Sweden. Fyra stjärnkockar gjorde en meny baserad på naturens råvaror, och den serverades på tolv orter i Sverige. Det var en stor succe’ och det skrevs omkring trehundra artiklar om det runt om i världen, berättar han.
Efter studieresan började man febrilt fundera på hur man kunde tillämpa idén i Finland.
– Det kunde gå till så att terrängcyklister skulle köra från plats till plats, och på varje ställe skulle de få närmat som baserats på lokala råvaror och traditioner, och de skulle få höra historier ur den lokala kulturen. Det skulle bli en riktig Bike Menu, fortsätter Parviainen.
Paketera, namnge och marknadsföra
Det lönar sig enligt Parviainen att satsa ordentligt på att paketera, ge namn och marknadsföra.
– Den som är på semester vill ha upplevelser, så det lönar sig att tänka noga över vad man kallar sitt objekt. Området man marknadsför måste också vara tillräckligt stort. Om det till exempel gäller cykling ryms skärgården, Egentliga Finland och Satakunta alldeles bra inom samma område och erbjuder rikligt med sevärdheter, säger han.
Under ett projektseminarium i februari diskuterade parterna i projekten vilka möjligheter cykling ger.
– Ett femtiotal personer hade mött upp och resultatet var utmärkt. Man måste ha såna träffar för att saker skall avancera. Mera sällan föds något nytt bara genom att man ger sitt telefonnummer, det behövs just såna här evenemang, säger Rauni Halonen.
Alla vinner på samarbete
Jouko Parviainen har jobbat med turism i Saariselkä och sett vad den lyckade lanceringen av brandet Lappland medfört.
– Först konkurrerade alla slalomanläggningar med varann om turisterna. Också de stora hotellen och de små programservicebolagen var i luven på varann. När alla insåg betydelsen av samarbete vann de också alla på det, minns Parviainen.
Outdoor Leaderprojektet utvecklar bland annat vandringsledernas smidighet, servicenivå, marknadsföring och produktutbud. Samtidigt försöker man göra lederna mera kända, trygga och internationellt gångbara.
– Vi har rätt god infra men servicen fattas. För att lyckas behöver vi ett nätverk som betjänar turisten, och det åstadkommer vi inte utan ett tätt samarbete mellan till exempel inkvarteringar, guider, cykeluthyrning och cykelservice, efterlyser Parviainen.
Fastän det är de som arbetar med rutterna som är projekters målgrupp så kommer dess frukter förstås också vandrarna till godo. Meningen är att resenärerna efter projektet skall ha nya möjligheter att uppleva naturen, lokala specialiteter och en god kundbetjäning.