Vuonna 2003 perustettu täyden palvelun kananmunatalo Munax Oy Laitilassa käsittelee vuodessa kananmunia 25 miljoonia kiloa. Kasvava yritys työllistää tällä hetkellä yli 70 henkilöä.
Syksyllä 2015 tuotantotiloihin Laitilaan valmistui uusi massaamon terminaali. Nyt käynnissä on investoinnin toinen vaihe, jossa tiloihin asennetaan uutta tekniikkaa, kuten pakkauslinjastoa ja pastörointilaitteistoa. Investointiin saatiin Maaseuturahaston tukea Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.
– Kun saamme ensimmäisten joukossa modernin tekniikan käyttöömme, pystymme vastaamaan kilpailuun ei ainoastaan kotimaassa, vaan myös ulkomaan markkinoilla. Uusin tekniikka mahdollistaa myös innovatiivisen tuotekehityksen sekä nopeuttaa projektejamme huomattavasti, toimitusjohtaja Janne Torikka toteaa.
Munax Oy:llä on runsaasti kokemusta rahoitushakemuksista. Nyt uudella ohjelmakaudella Maaseuturahaston tuen hakeminen vaikutti kuitenkin alkuun haastavalta: kaikki tuntui olevan vielä enemmän tai vähemmän epäselvää, eikä ohjeistusta ollut saatavilla. Lopulta kaikki sujui luonnikkaasti, ja erityisesti sähköinen hakujärjestelmä Hyrrä on ollut hakijalle myönteinen kokemus.
– Kyllä sähköinen haku on tätä päivää, ja iso edistysaskel rahoitusohjelmalle, Torikka kiittelee.
Onnistuneen rahoitushakemuksen tukijalkana toimii Munaxin kokemusten mukaan yrityksen oma suunnittelutyö. Suunnitteluun kannattaakin varata riittävästi aikaa, sillä esimerkiksi tarjouspyyntöjen kokoaminen saattaa kestää.
– Hyrrään ei kannata lähteä syöttämään hakemusta, jos materiaalit ovat puutteellisia. Hakijan kannattaa myös rohkeasti kysyä neuvoa rahoittajalta, jos jokin asia mietityttää, Torikka vinkkaa.
Teksti: Eija Eloranta, Turun yliopiston Brahea-keskus